Football Prevention and Brain Performance

Ik claim geen succes! Ik ben er alleen onderdeel van.” Osteopaat Hub Westhovens over de
terugkeer van topvoetballer Arjan Robben en zijn opmerkelijke fysieke paraatheid tijdens het WK 2014.

De fysieke eisen die vandaag van een voetballer worden gevraagd zijn spectaculair gestegen omwille van de toegenomen snelheid in het spel. Om te voldoen aan deze eisen maken kleine details een groot verschil.

Preventie & Performance

Preventie start vanuit de sportieve en medische staf van een club. Toch is elke voetballer uniek en heeft hij een eigen geschiedenis aan blessures. Preventie betekent daarom ook starten vanuit de atleet zelf en te sleutelen aan zijn oude letsels.

Een uitzonderlijke Performance kan dan ook alleen wanneer een lichaam in balans staat. De ‘osteopathie in beweging’- filosofie zorgt ervoor dat een voetballer een proces doorloopt waarbij eerst risicofactoren worden weggewerkt om vervolgens door individuele oefentherapie constante topprestaties na te streven.

Tijdens het seizoen 15-16 ben was ik als osteopaat aan de slag bij eersteklasser KVC Westerlo. Deze uitdaging heeft me de mogelijkheid gegeven om dagelijks met profspelers te werken. Deze ervaring verplichtte me om steeds de beste en snelste oplossing te zoeken voor geblesseerde spelers. Want elke geblesseerde speler was er één teveel.

Brain and Neuro Performance

In samenwerking met Stijn Quanten (MilanLab, PSV en Mclaren) wordt er in de praktijk gebruik gemaakt van Mindworks. Dit is een applicatie en trainingsvorm waarbij cognitieve functies zoals reactiesnelheid, patroonherkenning, split vision, decision making en concentratie worden verbeterd. Dit is gericht op atleten die hun cognitieve prestaties tijdens wedstrijden willen verhogen.

Bij vragen mail naar steven@osteopaatvantilburg.be